Böcker

  Santra har gett ut 5 romaner samt en diktsamling från Faramarz Moazzami

Den döde Pusjkin


När Pusjkin kom tillbaka till nuet, till den nya Ryssland, märkte han att mycket var olik men ändå lik. Hans resa blev en resa i tid och rum. En överraskande resa genom Ryssland.

Terroristen

Vem var terroristen? En roman om människor i olika länder. De oskyldiga och de skyldiga. Skyldiga till motstånd. Den är en roman om olika människoöden i dagens globaliserade värld.

 

 2013-08-01 20.05.10

2013-08-01 20.02.58

 

Recensionen av Den döde Pusjkin och Terroristen, i bibliotektjänst 2012:

Faramarz moazzami. Den döde Pusjkin & Terroristen. Två romaner. Santra. 347 sidor. Häftad.

Faramarz Moazzami föddes 1948 i Iran och bor sedan 1970-talet i Sverige. Han debuterade 2002 med kriminalromanen Labyrint. Föreliggande volym innehåller hans femte roman Den döde Pusjkin och hans sjätte roman Terroristen. Berättelsen om den ryska poeten är vidunderlig. Pusjkin återuppstår från de döda i vår brutala nutid. I Moskva förälskar sig den förvirrade och förtvivlade författaren i den sensuella och intelligenta Nathali. I Petersburg misshandlas den mörkhyade Pusjkin av rasister. I Tjetjenien arbetar han som korrespondent, rapporterar om ett smutsigt krig, torteras av ryska militärer och stupas i en närstrid mellan ryssar och tjetjener.

Terroristen innehåller korta och långa prosastycken, där Moazzami i helig vrede skildrar hur västvärldens representanter härjar i Afrika, Asien och Sydamerika. Enligt författaren är USA inte intresserat av demokrati utan av dominans och blod.

Moazzami uttrycker sig lättfattigt i korta, innehållsdigra meningar. I poetiska ordalag talar han om fåglar, blommor och himlavalvets stjärnor.

Göran Kjellkvist

Sökandet

Romanen ”Sökandet” handlar om en grupp astronauter som deltar i ett amerikanskt projekt. Målet är att med hjälp av den senaste tekniken utforska rymden. Gruppen består av bland annat amerikaner, fransmän och svenskar, några kvinnor och några män. På sin väg möter de några planeter. De observerar och undersöker saker som liknar det på jorden och saker som är annorlunda. Varje gång de tror att de hade hittat vad de sökte och att de hade lyckats händer något oväntat.

De sysslar med att lösa såväl tekniska problem som känslomässiga och existentialistiska.
De ville leva i nuet och i framtiden samtidigt som de lever kvar i sina minnen om jorden och sina liv.

Deras resa blir både en yttre och en inre resa!
Romanen behandlar även teorier om rymden, fysiska fenomen samt filosofiska frågor som människor funderat över under tusentals år.

Romanen är också dialog, prosa och dikter.

 

1559

 

Recensionen i Bibliotekstjänst, 4 maj 2005:

Faramarz Moazzami, f. 1948, debuterade 2002 med kriminalromanen Labyrint. Sökandet är hans andra roman.

I laboratoriet i utkanten av öknen samlas utvalda medarbetare. De har olika kön, religioner och bakgrunder. Alla är mycket begåvade inom sina respektive specialiteter. Genom att kombinera sina kunskaper skall de uppfinna och utveckla de nya material och metoder som behövs för att skapa den farkost som kan ta dem ut i universum.

De ger sig av på jakt efter annat liv och andra livsbetingelser, träffar på olika planeter och livsformer men inga passar dem. Under sökandet förändras individerna och relationerna mellan dem. Samtalen mellan deltagarna blir allt mer fragmentariska.

Språket är enkelt, filosoferande, emellanåt poetiskt. Det är svårt att se någon tydlig målgrupp för denna bok.

Samuel Herthelius

Labyrint, en roman

Romanen ”Labyrint” är en deckare i svensk miljö. Den är en blandning av fakta och fiktion.

 

1558

 

Recension av romanen ”Labyrint” i DN år 2003

Faramarz Moazzami debuterade för ett par år sedan som poet i Lyrikvännen och har gett ut sin första roman, ”Labyrint”. Den ligger deckargrenen nära men avstår från spekulativ spänning och slutar dessutom i ett tragiskt nederlag för den huvudperson som närmar sig gåtans lösning.

Erik är offer för nedgången i IT-branschen, arbetslös och frånskild. Genom en vän som är journalist får han i uppdrag att gräva i en insiderhärva. En direktör som fått sparken tar sitt liv eller blir mördad och bakom honom skymtar en härva av ekonomiska brott i en vänkrets av väletablerade män. Sprit och flickor smugglas från Polen och en poliskommissarie driver bordell på Östermalm. Bland de män från överklassen som delar hans investeringar och drar fördel av dem återfinns såväl en officer som en framgångsrik bankdirektör.

Moazzami ger en skrämmande bild av ett Sverige där folkhemsmoralen reduceras till ett täcke över den onda girigheten. Berättelsen är skickligt uppbyggd, men jag saknar en känslomässig förankring i språket, ett lyssnande gentemot orden som gör smärtan mer påtaglig i de raska skildringarna av sexuell utlevelsen utan känsla.

Lars-Olof Franzén

Böckerna kan beställas direkt via förlaget santra:

kontakta oss på  primavera29@hotmail.com